Какво съдържа държавния резерв в медицински аспект и в кои случаи може да помогне oбяснява Ирина Петкова, началник на отдел “Медицински резерв” в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”?

Климатичните изменения и военните конфликти все по-често поставят както нашата, така и останалите държави пред различни изпитания. В тези случаи населението на България може да разчита на държавния резерв. Какво съдържа той в медицинския аспект и в кои случаи може да помогне oбяснява Ирина Петкова, началник на отдел “Медицински резерв” в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” пред Clinica.bg.
 
Медицинският резерв, с който разполага държавната агенция включва лекарствени продукти, медицински изделия, медицински консумативи, лични предпазни средства, дезинфектанти, болнично и домакинско оборудване. С цел радиационна защита бе закупен и калиев йодид след решение на Министерския съвет през 2020 год. вследствие на конфликта в Украйна.  
 
Една от основните ни грижи е поддържането на продуктите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Всички лекарства и медицински стоки се обновяват при минимум 70 % остатъчен срок на годност, това се следи стриктно и количествата се обновяват по утвърден график.
 
По време на КОВИД бяха закупени лекарствени продукти, личните предпазни средства и дезинфектанти, които могат да бъдат предоставени на населението. Реагирали сме във всякакви ситуации. В национален мащаб сме в готовност да разгърнем и полеви болници, оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ, включително операционни. През 2020г. в Ковид кризата за дни бяха изградени три полеви болници- зала арена Армеец- София, както и в зали в Русе и Пловдив. 
 
Цялото интервю може да прочетете от линка на снимката, като кликнете върху нея: