"Държавата се стреми да предвиди всякакъв вид кризи и произшествия, така че да може да покрием нуждите на населението във всяка ситуация" - Асен Асенов, временно изпълняващ длъжността председател на Агенцията, пред БНР

"Държавата се стреми да предвиди всякакъв вид кризи и произшествия, така че да може да покрием нуждите на населението във всяка ситуация". Това каза временно изпълняващия длъжността председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов в интервю за БНР - Българско национално радио.

"Реагирали сме и при Ковид кризата и при засушавания, и при наводнения. Готови сме да реагираме при земетресения и при радиационна заплаха", посочи още той. 

Процедурите, по които може да се поиска помощ от Държавния резерв са ясно разписани в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.  

“Не са сложни. Работим за популяризиране на начините за получаване на помощ от агенцията. Това може да бъде осъществено от органите на централната или на местната администрация. Достатъчно е да бъде изпратено писмо до агенцията с искане за предоставяне на помощ, както и доказателство за обявеното бедствено положение. Процедурата отнема ден - два от постъпването на искането до предоставянето на помощ", обясни Асен Асенов.

Цялото интервю с временно изпълняващия длъжността председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” може да чуете в линка:

Държавният резерв отпусна над 130 хиляди литра питейна вода на засегнатите от наводненията населени места