Денница Кабакчиева: Служителите на Агенцията са нашият най-ценен актив

Денница Кабакчиева е директор на дирекция "Административно-правно обслужване и европейска координация" (АПОЕК) в ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА ДРВВЗ) от 2018 г. до настоящия момент. Като ръководител, колегите й я определят като умееща да интегрира усилията на екипа си и притежаваща както чисто човешки качества, така и такива на лидер – с лично отношение към всеки служител.

Г-ЖО КАБАКЧИЕВА РАЗКАЖЕТЕ ЗА СПЕЦИФИКИТЕ НА ВАШАТА РАБОТА КАТО РЪКОВОДИТЕЛ НА АПОЕК?

Дирекцията АПОЕК се състои от отдел „Човешки ресурси, канцелария и архив“ (ЧРКА) и отдел „Правно-нормативно обслужване и европейска координация“, с два сектора – „Правно-нормативно обслужване“ (ПНО) и „Европейска координация и връзки с обществеността“ (ЕКВО).

Дейността на отдел „Човешки ресурси, канцелария и архив“ е насочена към управлението на човешките ресурси и включва система от правила, които регламентират осъществяваните дейности за привличане, задържане, мотивиране, развитие и обучение на служителите, необходими за дейността на Агенцията.

Ежегодно отдел ЧРКА проучва необходимостта от обучения на служителите, като предоставя и възможност за свобода на избор и за специализирани обучения. През 2023 г. са проведени двойно повече обучения за професионално и служебно развитие към Института за публична администрация в сравнение с 2022 г., а именно 57 различни вида обучения и общо 501 обучени служители на ДА ДРВВЗ.

Дейността на сектор „Правно-нормативно обслужване“ включва изготвянето на проекти на нормативни актове и договори, правни становища, изготвяне на искови молби и отговори на постъпили жалби. Значима част от задачите на юрисконсултите от сектор ПНО е процесуалното представителство в съда по дела, които имат разнороден характер.

Дейността на сектор „Европейска координация и връзки с обществеността“ е многолика, пъстра и много често предизвикателна, и както колегите от сектора се шегуват, освен нормативно регламентираните задачи, включва и нестандартни такива, с които Агенцията се сблъсква за първи път и които попадат извън обичайните рутинни преписки. Някои от поставените задачи изискват значително време за проучване и в много случаи предполагат творчески подход.

2 Каква е организацията на работа във вашата дирекция и как инвестирате в кадрите?

Служителите на Агенцията са нашият най-ценен актив и благодарение на усилията и професионализма на нашите колеги всеки ден предоставяме високо ниво на предоставяните услуги и работим усилено за усъвършенстване на нашите процеси и начин на работа. Стремим се да създадем среда, в която всеки служител да може да споделя своята обратна връзка и идеи, да бъде мотивиран и да дава най-доброто от себе си. Агенцията ни инвестира в развитието на професионалната квалификация и уменията на служителите, тъй като вярваме, че хората имат ключова роля за подпомагане на председателя на ДА ДРВВЗ за участието му в провеждането на държавната политика в областта на планирането, създаването, съхраняването, опазването, обновяването, поддържането, освобождаването, ползването, отчитането, финансирането и контролирането на държавните резерви и военновременните запаси на страната в съответствие с интересите на националната сигурност.

3 Споменахте, че в структурите на АПОЕК влиза и Правно-нормативно обслужване. Какви дела в момента води Агенцията?

Значима част от задачите на юрисконсултите от сектор ПНО е процесуалното представителство в съда по дела, които имат разнороден характер.

По инициатива на ДА ДРВВЗ, вследствие на извършени проверки, са образувани граждански и търговски дела против външни съхранители на материали за държавен резерв и военновременни запаси, за които е установено, че не са изпълнили договорните си задължения. След установяване на големи количества липси на краве сирене по БДС и кашкавал „Витоша“, през 2019 г. ДА ДРВВЗ е подала искова молба за обезщетение на направените разходи, необходими за възстановяване на липсите, които дружеството-съхранител е допуснало. Към настоящия момент делата са разгледани в две съдебни инстанции, като предстои произнасяне на Върховен касационен съд.

През 2023 г. юрисконсулт от сектор ПНО участва в заседание на Съда на европейския съюз, проведено по съединени преюдициални дела № С-395/2022 г. и № С-428/2022 г. и дело № С-784/2022 г. в Люксембург. Предмет на делото е тълкуването на Директива на Съвета 2009/119/ЕО1 от 14 септември 2009 г., чиито разпоредби са въведени в един от основните закони, уреждащи дейността на Агенцията – Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Процесуално представителство се осъществява и по значим брой дела от административно наказателен характер.

Отделът също така съгласува и изготвя консултации по практическото прилагане на нормативната уредба, свързана с дейността на ДА ДРВВЗ, които се предоставят на гражданите и юридическите лица.

4 Как ДА ДРВВЗ изпълнява международните си задължения?

Изготвянето на Годишната програма за международна дейност на ДА ДРВВЗ е в компетенциите на ЕКВО, като поради бюджетни ограничения участията на представители от Агенцията се приоритизират. С оглед коректно и навременно изпълнение на поетите от държавата  ангажименти се осигурява пълноценно участие на представители на ДА ДРВВЗ в заседания на Координационната група за нефта и нефтопродуктите към Европейската комисия, в сесии на Управителните тела на Международните фондове за обезщетение при щети, причинени от замърсяване с нефт (IOPC Funds) и в други, имащи отношение към дейността на Агенцията. Значителна част от дейността на сектор ЕКВО е свързана с проследяване на новости и нормативни изменения, както и набелязване на мерки и даване на предложения, свързани с подобряване на административното обслужване в Агенцията. Представител на сектор ЕКВО администрира Съвета по антикорупция в ДА ДРВВЗ.

Координационната група за нефта и нефтопродуктите  към Европейската комисия е създадена съгласно чл. 17 от Директива на Съвета  2009/119/ЕО (за налагане на задължение на държавите-членки да поддържат минимални запаси от суров нефт и/или нефтопродукти) и е консултативна група, която допринася за анализирането на положението в Общността относно сигурността на снабдяването с нефт и нефтопродукти и улеснява координацията и прилагането на мерки в тази област. Координационната група е съставена от представители на държавите-членки и се председателства от Комисията.

ДА ДРВВЗ е отговорната институция за изпълнение на Закона за задълженията към Международния фонд за обезщетение при щети, причинени от замърсяване с нефт (Фонд'92).  

Като държава, ратифицирала Международната конвенция за гражданската отговорност за щети от замърсяване с нефт (1992 CLC) и Международната конвенция от 1992 г. за създаване на Международен фонд за обезщетение при щети, причинени от замърсяване с нефт (1992 Fund Convention) и пълноправен член на Фонд'92, Република България следва да участва в срещите на Управителните тела на Фонда. Българските представители присъстват и на срещите на Управителните тела на Допълнителния фонд (Supplementary Fund). Двата Фонда са известни под наименованието Международни фондове за обезщетение при щети, причинени от замърсяване с нефт (IOPC Funds). Представители на сектор ЕКВО, съвместно с колеги от отдел „Горива и масла“ изготвят позициите на Република България, с които българската делегация взема участие в сесии на Управителните тела на IOPC Funds.

Представители на Агенцията вземат участие и в Годишна координационна среща на организациите, съхранители на нефт и нефтопродукти (ACOMES). ACOMES е неформална група за сътрудничество на експерти за обмяна на опит и добри практики. В тези неформални срещи участват структури от Европа, Азия и САЩ, които управляват петролни запаси. Дискутират се технически, организационни и финансови аспекти на стратегическото управление на запасите, както и методи за съхранение, качество на горивата, финансиране на оперативните  разходи, процедури по изтегляне на запасите, законодателство.

5. Наскоро излезе проучване, че 100% от потребителите на административни услуги са удовлетворени от работата на ДА ДРВВЗ. Как успяхте да постигнете тези резултати?

Политиката на правителството за подобряване на административното обслужване се изпълнява изключително добросъвестно и ангажирано от Агенцията и въпреки тесния кръг потребители на административни услуги - предимно от бизнеса с нефт и нефтопродукти, ДА ДРВВЗ може да се похвали с добри резултати. Представители на сектора активно участват и администрират дейността на Постоянно действащата комисия по административно обслужване в ДА ДРВВЗ. През 2023 г. (както и през предходни години) представител от сектора взе участие при проведеното в три Центъра за административно обслужване (ЦАО) на ТД ДР на ДА ДРВВЗ наблюдение по метода „таен клиент“. Резултатите от проведеното наблюдение са много добри. Набелязани са мерки за подобрение, една от които беше изготвяне на анимиран видеоклип (насочен към колегите от ТД ДР) за разясняване на процедурата по заявяване на административни услуги на място в ТД ДР. Впоследствие  тази идея беше осъществена, като проектът на сценарий и реализацията на клипа беше на представителите на сектор ЕКВО в Постоянно действащата комисия по административно обслужване.