Асен Асенов: "Хуманитарната помощ за Украйна от Държавния резерв възлиза на над 1,5 млн. лв"

"В резерва на държавата има почти всичко необходимо за преодоляване на кризи". Това увери временно изпълняващ длъжността председател на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ Асен Асенов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
"Държавната агенция разполага със значителен брой собствени бази, които са профилирани за съхранение на горива, зърно, медицински изделия, хранителни продукти и индустриални запаси. Освен в собствени бази материалите се съхраняват и във външни съхранители. Това са дружества, с които ДА ДРВВЗ сключва договори за съхранение, така че материалите да са готови за ползване при нужда“, обясни Асен Асенов.
Той подчерта, че агенцията следи сроковете на съхранение и регулярно обновява стоките, ако наближи изтичането на срока им.
ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ е предоставила помощ на Украйна, вследствие на две решения на Министерски съвет. Помощта включва 500 000 литра вода, 120 тона храни, медикаменти, палатки, генератори и е на стойност над 1,5 млн. лева.
"Това, което се случва в Украйна е криза от огромен мащаб, включително и хуманитарна. Предвид факта, че една от основните функции на ДА ДРВВЗ е подпомагане на населението за справяне с кризи от всякакъв характер беше напълно логично да се включим с хуманитарна помощ за народа на Украйна“, коментира в.и.д. председателят на държавната агенция. Той увери, че хуманитарната помощ за Украйна е предоставена по начин, който да не наруши възможността на страната да реагира адекватно при евентуална криза у нас.
"Резервът е пълен, страната е напълно подготвена да реагира при необходимост и ако правителството реши може да предоставим помощ на Украйна, така че да не нарушим сигурността на страната", обобщи Асен Асенов.
Целият разговор може да видите в линка: