ДА ДРВВЗ с активно участие в приемането на Областния план за защита при бедствия във Велико Търново

Директорът на ТД Държавен резерв – Велико Търново Никола Костадинов участва активно на заседанието на Областния съвет, на което бе приет Планът за защита при бедствия в областта.

Костадинов представи пред съвета важната роля на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ в осигуряването на необходимите ресурси и материали при бедствия, аварии и кризи. Той запозна членовете на съвета с възможностите и нормативните процедури, според които могат да бъдат освободени държавни резерви и военновременни запаси.

Директорът на ТД Държавен резерв – Велико Търново увери областната власт, че може да разчита на държавния резерв при обявено бедствено положение и подчерта необходимостта от добра координация, сътрудничество и планиране между институциите, за да се гарантира навременна и ефективна реакция при бедствия и кризи.

Областният план за защита от бедствия определя целите и връзката с Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 г. и, опасностите и рисковете от бедствия на територията на Великотърновска област, мерките за предотвратяване или намаляване на риска от бедствия, мерките за защита на населението.

Целта на Областния план е да се осигури ефективно управление на риска от бедствия чрез партньорство и по-добра комуникация, укрепване на връзките и взаимодействието между институциите, участващи в защита при бедствия на територията на областта,  намаляване на рисковете от природни, или причинени от човека опасности и др.

Планът се прилага в случай на опасност или възникване на бедствие на част от територията на област Велико Търново или на територията на цялата област. Той касае 9 вида опасности – земетресение, наводнение, горски пожари, ядрена и радиационна авария, снегонавявания и обледеняване, свлачища, разлив на опасни вещества, човешки епидемии и пандемия, големи транспортни произшествия – автомобилни, въздушни и железопътни.